Türk Savunma Sanayii Tartışma Forumu

Tam Bağımsız Bir Türkiye İçin Yerli Savunma Sanayii
Sistem saati: 11 Eylül 2010 00:41

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1157 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: Türkiye'ye Ek 30 Adet F-16 Teknik İnceleme Ve Haberleri
İletiTarih: 24 Ocak 2010 22:45 
Yeniçeriler

UYARILAR: (0%)
30 uçakla birlikte, 30 adet snıper podu ve 30 adet seyrüsefer podu sipariş edildiğine göre uçakların yer taarruz maksatlı alındığını düşünebiliriz sanırım.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Ocak 2010 20:29 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Conformal tank olacak evet...ve de her ne kadar muharebe kabılıyetını korudugu soylense de o tanklar manevra kabıloıyetını bır mıktar azaltıyor...Bu yuzden dedıgınız gıbı yer taarruz yanı av bombardıman gorevlerınde kullanılmaları kuvvetle muhtemel.....

Haberiniz Olursa Hazır Olursunuz
Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Ocak 2010 20:31 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Ayrıca SLAM-ER ve JSOW a da dıkkat edelım cok yakısmıs. Ama diğeri aım-9X mı onu cozemedım...

Haberiniz Olursa Hazır Olursunuz
Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Ocak 2010 20:56 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

ZIRHLISUVARİ yazdı:
Ayrıca SLAM-ER ve JSOW a da dıkkat edelım cok yakısmıs. Ama diğeri aım-9X mı onu cozemedım...

Diger ikisi AIM-9X ve AIM-120C

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Ocak 2010 21:08 
Akıncılar

AIM-120D nin ABD dısında kulanıcısı yok dimi?

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Ocak 2010 23:18 
Yeniçeriler

Arkadaşlar farkettiniz mi bilmiyorum ama planlara göre bir yıl sonra ilk parti uçaklar gelmeye başlayacak buna rağmen hala uçağın üretimine dair bir haber yok. Netteki en önemli F16 referans sitesi olarak gördüğüm F-16.net te dahi halihazırda hiçbir uçağımıza ait bir ön üretim ya da seri üretim konulu haber yok. Envantere yeni giren yunan F-16 larının ilk uçuşlarının dahi anında verildiği bir sitede hala bizim uçaklarımıza dair bir haberin olmaması ister istemez süreç henüz başlamadı mı sorusunu akla getiriyor. Kamo meselesine gelince her ne kadar F-16 larımızın Hill II kamosunu çok beğeniyor olsam da artık özgün, herşeyiyle bize ait bir kamuflaj paterninin tüm uçaklarımızı kapsayacak şekilde projelendirilip uygulanması taraftarıyım.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 25 Ocak 2010 23:22 
Akıncılar Onur Üyesi
Kullanıcı avatarı

sosyolog yazdı:
Arkadaşlar farkettiniz mi bilmiyorum ama planlara göre bir yıl sonra ilk parti uçaklar gelmeye başlayacak buna rağmen hala uçağın üretimine dair bir haber yok. Netteki en önemli F16 referans sitesi olarak gördüğüm F-16.net te dahi halihazırda hiçbir uçağımıza ait bir ön üretim ya da seri üretim konulu haber yok. Envantere yeni giren yunan F-16 larının ilk uçuşlarının dahi anında verildiği bir sitede hala bizim uçaklarımıza dair bir haberin olmaması ister istemez süreç henüz başlamadı mı sorusunu akla getiriyor. Kamo meselesine gelince her ne kadar F-16 larımızın Hill II kamosunu çok beğeniyor olsam da artık özgün, herşeyiyle bize ait bir kamuflaj paterninin tüm uçaklarımızı kapsayacak şekilde projelendirilip uygulanması taraftarıyım.

Uçakların üretimine TAI'de başlandı. Parçaların TAI tesislerine gelişi ileilgili haber basında yer almıştı. S&H'nin son sayısında da hazır gelen gövde parçasının ambalaj içindeki fotografı var.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 26 Ocak 2010 00:58 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

F-16.net sitesi her ne kadar yararli ve Savasan Sahin mevzusu acisindan spektrumu genis bir amatör site olsada, ufakli hatalardan cokca icerebiliyor.

Bunlardan biri de Hindistan'da yarisan F-16IN modeline Blok 70 yakistirmasinin yapilmasi ki buna bu ucagin BAE'nin kullandigi F-16E/F (Blok 60) ucaklarindan farki olmadigini bilen üretici Lockheed Martin dahi cesaret edemiyor.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 26 Ocak 2010 16:27 
Yeniçeriler

orko_8 yazdı:
sosyolog yazdı:

Uçakların üretimine TAI'de başlandı. Parçaların TAI tesislerine gelişi ileilgili haber basında yer almıştı. S&H'nin son sayısında da hazır gelen gövde parçasının ambalaj içindeki fotografı var.

bilgi için teşekkürler hiç farketmemişim haberlerde demek ki...

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: F-16 block 50 & Block 52+
İletiTarih: 03 Şubat 2010 14:42 
Yeniçeriler

bir f-16'nın Türk hava kuvvetleri için yıllık bakım, yakıt, eğitim vs gibi masrafları ortalama ne kadardır?.. block 30-40 50 gibi serilere göre değişiypr mu? Kullanım oranına göre değişir tabi ki fakat somut veri olarak soruyorum.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 03 Şubat 2010 15:33 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Block 30 en eskileri.Bilinirki eski sistem(tüm makineler için geçerli) bakım maaliyetleri daha çoktur.Devamlı uçar tutabilmek için daha çok bakım yapmanız gerekir.Ekstra maliyet getirir.Ayrıca bakıımda kaldığı her fazla zaman operasyonel olarak kullanım zamanını azaltacağı için zarara uğrarsınız.Tabi bu genel bir kuraldır.Bizim block 30 lar bu durumda mıdır bilemem.

Genel olarak kamu olduğu için bu sistem en uzun süre kullanılmaya çalışılır.Devamlı bakımlar yapılır, operasyoınel tutmaya çalışılır.Uçaklarda ise bu durum daha farklı ilk maliyeti yüksek olduğu için mümkün olan en uzun süre kullanmanız gerekir.

Özel sektör daha farklı.Genelde bakım makina durunca yapılır geçici çözümlerle idare edilir.Hurdaya düşmeden satılır.Çünkü o makinden para kazanırsınız.TBM (tünel açma makineleri) öyledir mesela.Çok sıkışmadıkça bakım yapılmaz.Detaylı bakım size para ve zaman kaybettirir.Tünel bitince de bir yerine gömülür çünkü hurdası fazla para etmez.

Staj yaptığım işletmede cat 330 larımız vardı hepsi bir yıllıkken satıldı.175000 euro civarı sıfırı.800000 euroluk loderimiz vardı 988 isteğe özel üretiliyor yaklaşık 9mküp kepçesi var buna rağmen biz 6 mküp kepçe kullanıyorduk.Bu şekilde makinenin ömrü arttırılıyor.Sebebi makinenin en uzun süre kullanılmak istenmesi.Br kıyas yapabilirsin.

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 04 Şubat 2010 01:13 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

http://www.codeonemagazine.com/archives ... index.html

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 04 Şubat 2010 14:03 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Hatirimda dogru kaldiysa, Türk Hava Kuvvetleri envanterine 1987-89 yillarinda giren 43 adet Blok 30 serisi [34 adet F-16C + 9 adet F-16D] F-16'larimizin orijinal RAM belleklerinin kapasitesi 64 KB kadardi.

Yani F-16C/D Blok 30 serisi ucaklarin orijinal bilgisayar bellegi, özellikle 80'li yillara damgasini vuran ve 30 küsür milyon satan Commodore C64 oyun bilgisayarinin RAM bellegi kadardi.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 05 Şubat 2010 23:15 
Yeniçeriler

bu sene sonunda teslimatlar baslayacak ve 2011 de tamamlanacak block 50 + larimiz insallah.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 06 Şubat 2010 00:00 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Yunanistan'in personel bazinda, kabaca Türk Hava Kuvetleri'nin yarisi, fakat psofesyönel askerler oranni bizdeb cok daha yüksek oranda oldugu hava kuvvetleri bir yana, su an itibariyle ulastiklari F-16 sayisi, modern ya da modernize edilmis Mirage 2000 ve F-4 serisi haric, 160 adet.

Bizimse su anki ortalamasi daha eski ve demode F-16 miktarimiz altini cizdigim gibi en azindan su an 210 civarinda ama bizim Mirage 2000'lerimiz yok. A7'leri saymiyorum zaten, F-4'leride.

Kismet olursa F-16 mevcudiyetimiz pratikte yine 240'a cikacak ama ikili oranlar nüfus, yüzölcümü ve dpktrin acisindan yine Türkiye aleyhine cok carpik.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 06 Şubat 2010 01:02 
Yeniçeriler

Mevcudiyetin dışında Ege'de ki yapıdan kaynaklanan stratejik avantajlarıda var, 1996'daki krizden sonra profesyonelleşme bağlamında epey yol katettiler, bu arada resimdeki kamuflaj bana Ömer Erkmen'in RF-4 ışık modernizasyonu için yapmış olduğu kamuflaj çalışmasını anımsattı, acaba oradan esinlenilmiş olabilirmi diye insanın aklına bir soru geliyor, fenada olmaz aslında.

Saygılar

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 07 Şubat 2010 22:37 
Bölüm Yetkilisi
Kullanıcı avatarı

grandekinoks yazdı:
bu sene sonunda teslimatlar baslayacak ve 2011 de tamamlanacak block 50 + larimiz insallah.

Bu sene sonunda başlamaycak...

2011 ortalarında başlanıp 2012'de tamamlanması öngörülüyor...

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 08 Şubat 2010 10:51 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

EnGin™ yazdı:
...bu arada resimdeki kamuflaj bana Ömer Erkmen'in RF-4 ışık modernizasyonu için yapmış olduğu kamuflaj çalışmasını anımsattı...

Bazı kuşlar kulağıma çalmıştı bir ara, kuvvetin, aynı ekibe bir Blok-30 üzerinde özgün bir kamuflaj denemesi yapmasına izin verdiğini.. Teyidim yoktur ancak, bir gün olur da yapılır ve onanırsa ne enteresan olur..

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 08 Şubat 2010 22:45 
Yeniçeriler

HDS yazdı:
EnGin™ yazdı:
...bu arada resimdeki kamuflaj bana Ömer Erkmen'in RF-4 ışık modernizasyonu için yapmış olduğu kamuflaj çalışmasını anımsattı...

Bazı kuşlar kulağıma çalmıştı bir ara, kuvvetin, aynı ekibe bir Blok-30 üzerinde özgün bir kamuflaj denemesi yapmasına izin verdiğini.. Teyidim yoktur ancak, bir gün olur da yapılır ve onanırsa ne enteresan olur..

Duyumlarınızda doğruluk payı vardır, kendisinin böyle bir çalışma içinde olduğunu bilmekle beraber şu an için hangi boyutta(Tasarım-Uygulama) olduğu hakkında bir bilgim yok, ancak Pakistan F-16A ları için yapmış olduğu kamuflajın şu an Pakistan Hava kuvvetleri tarafından kullanımda olduğunu düşünürsek pek tabii ki aynı kabulun bizim HvKK içinde geçerli olacağını düşünüyorum çünkü kendisinin bu alanda oldukça başarılı olduğu bir gerçek gerek Tiger meet'den gerekse yapmış olduğu pek çok kuyruk motifinin kabul görmüş olması bende böyle bir kanaat oluşturdu.

Saygılar

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 09 Şubat 2010 21:33 
Yeniçeriler

T-129 yazdı:
grandekinoks yazdı:

Bu sene sonunda başlamaycak...

2011 ortalarında başlanıp 2012'de tamamlanması öngörülüyor...

dogru oyleymis F16 net hatali bilgi iceriyor kaynak olarak almistim.

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 10 Şubat 2010 02:36 
Yeniçeriler

fazla uzadı bu iş bence iki sene sonra katılacaksa nasıl gap filler oluyor ki bu uçaklar? zaten sayı olarak da yetersiz tek bir filo olacak anladığım kadarıyla onu da batıdaki üslerden birinde ikame ederler herhalde. Bu arada yeni kamo tasarımı olayı yerinde bir karar bir ara 1/48 ölçekte bir F-16 yı askerin kullanacağı yeni tip kamuflajdan esinlendiğim bir paternle modellemek istemiştim what if olarak.. öyle ya madem uydudan alınan verilerle ülkemizin coğrafi yapısına uygun bir kamuflaj yapıyoruz neden bunu uçaklara da uygulamayalım?? ;)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 10 Şubat 2010 21:44 
Yeniçeriler

slm.

Daha bikmadinizmi yunanistanin su kadar ucagi var ,bizim bu kadar....devamediyor.

bizim210+ civari f-16 ve 50 civari f-4/2020 ,yaklasik 20-30 aktiv f-4 var.Ama unuttugunuz ,bizim birde tanker ucaklarimiz var.Yakinda AWAKS larimiz olacak .Bu kuvvet carpanlarini unutmayalim .Varsin yunanistan dusunsun bizim yerli projlerimiz var.Biz 2001 de krizden dolayi ,askeri projleri erteldik ,simdi sira onlarda ,ama artik satin almiyoruz yapiyoruz projelerimiz var.250-300 nitelikli muharip ucak bize yeterde artar bile.
Ayrica eskiden ucaklar disinda 300 km.civarindaki hedeflere sadece ucaklarla ulsabiliyorduk simdi milli fuzelerimiz var .Bunlari unutmayalim.Sayilara takilip kalmayalim

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 12 Şubat 2010 01:53 
Akıncılar

Yunanistanı yada başka bir ülkeyi umursamamıza gerek yok. Bizim sadece ekonomimizi büyütmeye ihtiyacımız var. Bizim petrolümüz falan filanımız yok. Bizim yetişmiş insan gücümüz var. Türkiye büyüdükçe yunanistan küçülecek. Türkiye büyüdükçe herkes bir adım geri duracak. http://www.superonline.com/haber/yunani ... rmak-77892 adamların ekonomisi limitte istedigin kadar zorla dah akolay kolay gitmez. Çünkü teknoloji üretmiyor, satmıyor. Sen yeni alanlarda gelişiyor büyüyorsun. Kişi başına gelir 8000 dolar falan. Bunun iki katına çıktıgını düşünün.
Ekonomik olarak Türkiye rusyaya kafa tutar. Bölgesinde de tek süper güç olur. yunanistanın milli geliri kişi başına 30000 dolar falan. yunanistan 35000 dolar olsa 400000 dolar olsa ne olur .Adamlar maximuma sınıra gelmişler Artık isteselerde daha fazla zenginleşmeleri zor ve bu yavaş olur.türkiye 20000 dolarlık bir ülke oldugunda yunanistan silahlanmayı bırakır. Çünkü karşısında yenilmez biz Türkiye olur.8000 dolarlık Türkiye ile silah yarışına girdi akıllılar bittiler. Artık araba iteklesende gitmiyor. Türkiye kendi silahını üretmeye yöneliyor.Yarın bunları yavaş yavaş ihraç edecek. Belki müşterimiz yunanistan bile olur.Başkasından alacagına bizden alsın.Benim ekonomim canlansın.Dünyanın en büyük derin sondaj şirketi petrobas karadenizde sondaja başladı başlayacak. Planlanan 2015-20018 aralıgında Türkiye'nin ihtiyacı olan petrolü çıkarmak.Eger bu gerçekleşirse dışarıya verdigimiz 40-50 milyar dolar içeride kalır. Buda Türk parasının Yabancı paralara karşı deger kazanmasını saglar.kısaca daha hızlı bir zenginleşme yaşarız. Buna norveç ve brezilya örnektir.Kısaca gelecek Türkiye açısından parlak.Egerki bölünme tantanları, Koalisyon hükümetlerinin birbirini yemesi gibi saçma güç kaybettiren gelişmeler olmazsa Türkiye'nin önü oldukça parlak. Ayrıca avrupa birliginin peşinde koşmaya gerek yok.Nufusu hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Sigorta sistemlerinin iflas etme tehlikesi var.2020 de 2030 da çok daha yaşlı bir avrupa olacak. Nasıl afrikada bazı ülkelerin aidsten şavaşacak orduları kalmadı ise. Avrupanında ilerleyen yıllarda ekonomiyi çevirecek nufusu azalacak. Parası olsa bile yaşlı nufusuna bakacak, Ülkelerini koruyacak ordu kurmakta aradıgı genç nufusu bulamayacak. Bize kök söktüren avrupa. Kapamıza kadar gelip bizden yardım isteyecek.Kısaca içeride birbirimizi yemezsek gelecek bizim. Türk ün en büyük dostuda kendisi, Türkün en büyük düşmanıda kendisi. Ya birleşecek güçlenecegiz, yada ayrışacak bir ileri bir geri gidecegiz. Kısaca yunanistan, rusya,israil... Hepsi hikaye.Biz Ekonomimizi büyütmeye bakalım.Dışarı daha fazla ürün satmaya bakalım. Biz büyüdükçe kim bizi tehdit edecekmiş merak ediyorum. O yüzden yunanistanla bu ülkeyi karşılaştırmıyalım adil olmaz yunanistan açısından. Ayrıca yunanistanın başında böyle salak hükümetler oldukça Avrupa yunanistana daha çok silah kakalayıp yunanistanı batırır. Yunanistanda Türkiye komplesi oldugu sürece bu akıllılar daha çok silah alır. Alsınlar alsınlar. Almanı fransızı zengin etsinler. DArısı bizden alıp bizi zengin etmelerine.
saygılar

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: PO4 F-16 PROGRAMI BASLADI
İletiTarih: 09 Mart 2010 22:31 
Yeniçeriler

30 adet f-16 blok50+ montaji resmen basladi

[http://www.tai.com.tr/page.aspx?contentDefID=204]

6 Kasım 2008 tarihinde 30 adet F-16 için imzalanan Nihai Montaj ve Uçuş İşlemleri Programı’na; MSB, Hv.K.K., SSM, Lockheed Martin ve TUSAŞ yetkililerinin katılımıyla 5 Mart 2010 tarihinde, Genel Müdürümüz Sn. Muharrem Dörtkaşlı’nın orta gövde üzerindeki panellerde ilk talaşlı işlemi gerçekleştirmesiyle başlanmıştır

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı: Re: F-16 İle İlgili Haber Ve Gelişmeler
İletiTarih: 09 Mart 2010 23:34 
Bölüm Yetkilisi
Kullanıcı avatarı

konu birleştirildi ...

----Biz cahil dediğimiz zaman,mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim,hakikati bilmektir.Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi,hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.

Resim

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 1157 ileti ]  Sayfaya git Önceki  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: alpersa, furken54, Google [Bot] ve 6 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Git: